OSTEOPATIJA. MANUALNA MEDICINA. BIOTERAPIJA

AKUPUNKTURA / BIOENERGETIKA / REHABILITACIJA

Manualna terapija

FITOTERAPIJA   ZELIŠČARSVO   NATUROPATIJA

Fitoterapija

naravno zdravljenjeZeliščarstvo je bilo poznano že v starih egipčanskih časih in kasneje v rimskih časih. Razcvet je doživelo v zadnjih 200. letih. Zdravljenje z zelišči temelji na starih ustnih izročilih in izkušnjah. V preteklosti je bilo tesno povezano z nadnaravnim, magičnim in skrivnostnim. Že tisočletja so po trgovskih poteh med Evropo, srednjim Vzhodom, Indijo in preostalo Azijo prenašali številne zdravilne rastline in začimbe. Največji razcvet so evropski zeliščarji dosegli med 12. in 18. stoletjem. S tem so dopolnili veliko število evropskih zelišč.

Različni zeliščni pripravki zdravijo različne bolezni in krepijo zdravje. To je sistem zdravljenja, ki povrne telesu sposobnost samozdravljenja. Zeliščne pripravke pridobivajo iz listov, cvetov in ostalih delov rastlin, ki vsebujejo mešanico zdravilnih substanc, katere imajo zdravilni učinek na bolnika. Metode pridelave rastlin za pridobitev fitopreparatov niso orientirane na pridobitev kemično čistih snovi, ampak na shranjevanje celotnega kompleksa substanc rastlin v najbolj preprostih in naravnih formah (poparki, tinkture, ekstrakti ...). Najbolj učinkuje kompleks rastlin individualno izbranih za vsakega pacienta posebej (fitopreparat), ki ga lahko ugotovijo s pomočjo metode uporabne kineziologije.


Naturopatijanaravno zdravljenje


Naturopatija
(tudi naravna medicina, naravno zdravljenje) je alternativni medicinski sistem, ki temelji na človekovi lastni moči zdravljenja

Prepričanje, da je človeško telo sposobno samozdravljenja, je staro že več tisoč let. Načela naturopatije najdemo že pri Hipokratu (ok. 400 pr. Kr.). Načela naturopatije so se je kot način zdravljenja uveljavila šele v drugi polovici 19. stoletja v Evropi (Sebastian Kneipp; Arnold Rikli), vendar takrat še niso uporabljali izraza naturopatija. Izraz naturopatija je šele v začetku 20. stoletja uveljavil Kneippov učenec Benedict Lust, ki je to zdravljenje širil v Ameriki. Danes je močno prisotna v Kanadi in ZDA. Naturopati imajo pogosto klasično medicinsko izobrazbo, zato tudi sodelujejo z uradno medicino. Izpopolnjujejo se z naturopatskim znanjem in po osvojenih metodah pridobijo posebno licenco za javno prakso.


Osnovna načela

Poznamo šest osnovnih načel naturopatije, ki so povzeta po Hipokratovi šoli:

  • 1. načelo: Zdravilna moč narave

Naturopati delujejo po načelu, da ima telo dovolj energije za ozdravitev z notranjo močjo. Pomembno je ravnovesje med telesom, umom in duhom.

  • 2. načelo: Ugotoviti in ozdraviti vzrok

Telesu želijo vrniti zdravje in ne le zdraviti posledic bolezni. Poskušajo najti pravi vzrok in postaviti pravo diagnozo za zdravljenje.

  • 3. načelo: Ne škodovati

Pazijo, da ne potlačijo starih simptomov in s tem odpirajo pot novim.

  • 4. načelo: Oseba kot celota

Človeka zdravijo kot celoto. Obravnavajo ga kot skupek čustvenega, fizičnega, mentalnega in duhovnega.

  • 5. načelo: Naturopat je učitelj

Bolnika učijo, naj sam prevzame odgovornost za svoje zdravje. Učijo ga zdravega življenja, pravilne prehrane in gibanja.

  • 6. načelo: Preventiva

Je glavno načelo naturopatije. Svoje izkušnje in zdravje prenašajo na bolnike, da bi le-ti dosegli zdravo in srečno življenje.


Zdravljenje

Naturopati verjamejo, da je telo po naravi v ravnovesju. Nezdrav način življenja (nezdrava prehrana, pomanjkanje spanja, gibanja in svežega zraka, stres ipd.) lahko poruši ravnovesje, kar se izrazi kot bolezen.   Pri zdravljenju se uporablja različne terapevtske pristope, npr. akupresuro, akupunkturo, homeopatijo, hidroterapijo, masaže, diete, fitoterapijo. Naturopatijo se uporablja za zdravljenje različnih bolezni in težav: alergije, astmo, bolečine v križu, hipertenzije, depresije, menstrualne bolečine, kronično utrujenost, kožne bolezni.

 Iz Wikipedije, proste enciklopedije

****************************************************************************************************************************

Thuja - sovražnik bolezniThuja - sovražnik bolezni  naravno zdravljenje

Pritlikava arborvitae, morda najlepši iglavec med sobnimi rastlinami

Zeleni del thuje je lahko obarvan zlatopegasto, srebrno ali oranžnordeče. Zimzeleno drevo stanovanja ne le krasi, ima tudi poseben in zelo prijeten vonj. Thujo razmnožujejo s potaknjenci (košček olesenelega debla ob vznožju zelenega poganjka). Posadimo jih v rodovitno zemljo z dodatkom peska in prekrijemo s stekleno posodo, pogosto zalivamo, da je zemlja vedno vlažna. Zaščito odstranimo, ko se pojavijo prvi zeleni poganjki.

Koristnost arborvitae je znana še iz antičnih časov. Zmanjšuje koncentracijo negativnih ionov v stanovanju, kar ima pozitiven učinek na počutje, uporabna je kot zdravilo za različne bolezni. Ni naključje, da najdemo to rastlino v številnih homeopatskih zdravilih.

Cistitis, adenom prstaty kot dodatno sredstvo za zdravljenje: 3 žlice nasekljanih cipresinih iglic damo v kozarec s 70 % alkoholom in pripravek pustimo v temnem prostoru dva tedna, nato 25−30 kapljic tinkture razredčimo v kozarcu vode in to popijemo dvakrat na dan pol ure po obroku en teden.

Prostata − dodatno sredstvo za zdravljenje: 2 žlici sesekljanih cipresinih iglic arborvitae pour  kuhamo pri srednje močni temperaturi 5−7 minut v litru vode, ko zavre, precedimo in pripravek zlijemo v termovko. Popijemo 2/3 skodelice trikrat na dan 2 tedna, po potrebi lahko postopek po 10. dneh ponovimo.

Pri impotenci pomaga kot dodatno sredstvo za zdravljenje: 2 čajni žlički sesekljanih cipresinih iglic arborvitae pour damo v kozarec vrele vode, pustimo stati pol ure, precedimo  in pripravek dodamo vodi v kopalni kadi, voda ima temperaturo 35−36 stopinj, v kopeli ostanemo 15 do 20 minut. Ponavljamo dvakrat ali trikrat tedensko pred spanjem. Pripravimo si 7−10 kopeli, če je potrebno, lahko po 10. dneh postopek ponovimo.

Za boleče menstruacije: 2 žlički sesekljanih cipresinih iglic stresemo v liter vrele vode, precedimo in prelijemo v termovko na 1uro. Popijemo 1/2 skodelice tople tekočine trikrat na dan pol ure po obroku.

Pri urogenitalni okužbi uporabimo thujo kot dodatno sredstvo za zdravljenje: 2 čajni žlički sesekljanih iglic arborvitae pour stresemo v liter vrele vode, precedimo, prelijemo v termovko, tekočino uporabimo za dnevno izpiranje. Zdravljenje naj traja 2−3 tedne.

Pri lupus eritematozus koristi kot dodaten način zdravljenja: žlico sesekljanih iglic arborvitae pour stresemo v kozarec vrele vode, pustimo stati pol ure. Z navlaženo vatirano palčko nanesemo tinkturo na obolela mesta vsaki dve do tri ure. Zdravljenje naj poteka tako dolgo, da dosežemo pozitiven rezultat.

Pri bradavicah: žlico sesekljanih iglic arborvitae stresemo v 0,5 litra vrele vode, precedimo in pustimo stati 15−20 minut. Navlaženo vatirano palčko rahlo ožmemo in jo položimo na bradavico ter mesto prelepimo z obližem. Dva- do trikrat dnevno postopek ponovimo, obliž pustimo na bradavici 30−40 minut.

Pozor:Thuja ima v previsokem odmerku toksične lastnosti, zato predpisanega odmerka ne smemo prekoračiti. Zdravljenje z njo ni primerno za nosečnice in za bolnike z epilepsijo.