OSTEOPATIJA. MANUALNA MEDICINA. BIOTERAPIJA

AKUPUNKTURA / BIOENERGETIKA / REHABILITACIJA

Manualna terapija

Akupresura-akupunktura brez igel.

AkupresuraAKUPRESURA (iz »akupunktura« in »pritisk«) je starodavna umetnost zdravljenja z uporabo prstov, s katerimi pritiskamo na določene točke na telesu, kar stimulira telesne samozdravilne sposobnosti. Akupresuro so pred več kot 5.000 leti razvili v Aziji. Z uporabo moči in občutljivosti prstov akupresura učinkovito lajša s stresom povezane težave in je idealna za krepitev imunskega sistema. Akupresura zmanjšuje napetost, povečuje prekrvavitev ter zmanjšuje bolečino.

AKUPRESURA in akupunktura uporabljata iste točke in meridiane, vendar pri akupunkturi uporabljamo igle, medtem ko pri akupresuri pritisk s prsti, komolcem oz. različnimi pripomočki.

Delovanje

Akupresurne točke na površini kože imajo visoko električno prevodnost in najbolj učinkovito prevajajo zdravilno energijo. Na Kitajskem pravijo zdravilni energiji Qi ali Chi, na Japonskem Ki, usmerjanje zdravilne energije pa se imenuje Reiki. Meridiani (skupno 12) so telesne zdravilne poti energije. Masaža prevaja zdravilno energijo po meridianih in s tem izboljšuje pretok in ravnotežje. Točke se nahajajo tam, kjer nastane blokada energije na meridianih, in tam, kjer lahko najbolj učinkovito sprostimo napetost, odrvenelost ali bolečino. Ko zdravilna energija potuje skozi meridiane, izboljšuje pretok krvi in uravnovesi vse funkcije v telesu.

Energijske blokade lahko nastanejo zaradi stresa, travme ali poškodbe in so lahko vzrok za veliko zdravstvenih težav. Energijski pretok vpliva na naše počutje, razmišljanje in tudi dihanje. Negativne misli lahko blokirajo pretok energije, pozitivne pa ga pospešijo. Ko se zamaši pretok življenjske energije, se kot rezultat pojavijo čustvena neuravnovešenost in bolezenski simptomi..

Načini uporabe  Akupresura

Akupresuro uporabljamo za lajšanje bolečine, uravnavanje telesne energije in ohranjanje dobrega zdravja. Zdravilni dotiki lajšajo mišično napetost, povečujejo cirkulacijo in omogočajo globoko sprostitev. Z lajšanjem stresa akupresura krepi odpornost proti različnim boleznim. Poznamo samozdravilne formule za posebna stanja, kot so kronična utrujenost, fibromialgija, kronične bolečine v mišicah, duševni stres, zasvojenost, učne težave, poškodbe, čustveno neravnovesje in še več. Nekatera od področij za učinkovito uporabo akupresure so:

• lepotni tretmaVERBITSKIY SEGEY

• tretma za učinkovitejšo spolnost

• tretma za bolečine v križu

• zdravljenje travme in psihične bolečine

• zdravljenje različnih odvisnosti

• drugo

Pripomočki

Obstaja več različnih instrumentov za izvajanje pritiska z drgnjenjem, valjanjem ali pritiskanjem na refleksne cone telesa. Acuball je majhna krogla iz gume z izrastki, ki se segrevajo. Uporablja se z namenom izvajanja pritiska in lajšanja bolečin v mišicah. Energijski valjček je majhen cilinder z izrastki. Držimo ga med dlanmi in pomikamo naprej in nazaj ter s tem izvajamo pritisk. Stopalni valjček (tudi »krupa chakra«) je okrogel, cilindrski valjček z izrastki. Postavimo ga na tla in nato ga s stopalom premikamo naprej in nazaj. Piramidna preproga je preproga, na kateri so ostre piramidne izbokline, po katerih hodimo. Hrbtenični valjček vsebuje magnete in se uporablja za masažo hrbtenice.

Klinične študije kot dokaz učinkovitosti

Izboljšanje nespečnosti

Pozitivne vplive akupresure na nespečnost je potrdila študija na Tajskem iz leta 2009. Pri petdesetih pacientih, ki so trpeli za nespečnostjo, so v randomizirani kontrolirani študiji dokazali, da vsakodnevno izvajanje pritiska na določeno točko na zapestju (akupresurna točka Shenmen) tik pred spanjem bistveno izboljša tako čas, potreben, da oseba zaspi, kot tudi samo trajanje in kvaliteto spanca. Neposredno delovanje akupresure so spremljali pet tednov, učinek na spanec pa je trajal še dva tedna po končani terapiji.

Zdravljenje bolečine v spodnjem delu hrbtenice

Poleg klasične fizioterapije se pri lajšanju bolečin v hrbtenici uporablja tudi akupresura. Namen kliničnega poizkusa na 146 pacientih s kronično bolečino v spodnjem delu hrbtenice je bil primerjati dva različna terapevtska pristopa pri odpravljanju bolečin. Del pacientov je bil deležen klasične fizioterapije, del pa terapije z akupresuro, vsaka metoda je imela svojo terapevtsko tehniko. Subjektivno stopnjo bolečine so beležili pred začetkom (za določitev bazne linije) in po končanem testiranju (po 4 tednih). Stopnja bolečine 4 tedne po obravnavi je bila za akupresurno skupino bistveno nižja kot za fizioterapevtsko. Razlika je bila signifikantna tudi 6 tednov kasneje. Pri lajšanju bolečin v spodnjem delu hrbtenice ima akupresura boljše rezultate kot fizioterapija. Primernejša pa je tudi za odpravljanje bolečine zaradi krčev, posledične utrujenosti in izčrpanosti.

Iz Wikipedije, proste enciklopedije                                       Priporočila naslednje postopke:    

Po postopku, AKUPRESURE 

Izogibajte se pregrevanju telesa, prepovedano je hoditi v kopališča z vročo vodo, natočiti v kad vročo vodo ali na prizadetem območju uporabiti segreto mazilo. Vse to lahko vodi do povečane venskega in limfnega nazadovanja, poveča se lahko vneta oteklinaokoli poškodovane medvretenčne ploščice in povečajo se bolečine.

Izogibajte se omrzlinam, kerlahko povzročijo krče mišichrbtenice in arterij, ki oskrbujejo hrbtenjačo in živce, bolečina se lahko poveča.

- Izogibajte se fizične obremenitve ( dvigovanje uteži manj kot 3 kg,delo v nagnjenem položaju , nenadnih gibov) , ki lahko privede do hernii  ali povečanje obstoječej hernii diska.


Če imate bolečine v vratnem, prsnem ali križnem delu hrbtenice, pokličite

Sergeja Verbickega, dr. med., na gsm. 030 665 947, ki že 28 let dela po specialnih in zanesljivih metodah – manualnih, osteopatskih, s pomočjo akupunkture, bioenergije, in medicinske masaže.
Mocква +7(926)737 86 42  

В Москве принимаю по предварительной записи